viernes, 29 de mayo de 2009

CINEMA PER A TOTS I “PER A TOT”

Tot el món sap quina és la funció d'una sala de cinema: projectar pel·lícules com més noves i més bones, millor. Al Poble Nou de Benitatxell els responsables que açò fora possible eren Juanito Cervera i la seua família. Baix la seua direcció els cinemes del poble, Teulada i Moraira.
Puc assegurar que als anys 40 el cinema era una de les poques diversions que podia tindre la gent d'un poble com el nostre. Recorde quan era menut, allà pels 70, i a casa em donaven 15 pessetes, encara que ben prompte va pujar a 25, per anar els diumenges a veure aquelles pel·lícules que Juanito ens posava. La sala s'omplia de xiquets i xiquetes, mentre els pares i mares descansaven de nosaltres.
Les projeccions compartien protagonisme amb moltes altres activitats. La pantalla estava darrere d'un escenari preparat per fer altres representacions, principalment teatrals. Allí van debutar actors i actrius que a més eren festers i festeres, xiquets i xiquetes d'escola o membres d'alguna colla d'amics o associació. El sainet “Nelo Bacora” era un clàssic que va ser representat en varies ocasions, en diferents èpoques i diversos actors i actrius.
Tambe es feren les presentacions de festers i festeres; els reis d'Orient van lliurar allí els seus regals; inclús van haver xarrades i mítins polítics.
Encara que per motius de seguretat el cinema va tancar les portes a tot tipus d'actes, ara ens el trobem convertit en una escola de les arts escèniques. Supose que un digne us per a un local que ens porta tants records, açò serà sempre millor que romandre tancat.

Juanito amb el projector cap al 1949. Al cinema Cervera del Poble Nou.

Antesala a Teulada.
La ti Paulina amb els seus fills.

Representació teatral dels xiquest i xiquetes de l'escola. Anys 80.
Coronació de la reina de festes. Anys 70.

Representació teatral dels festers i festeres. Anys 90.

No hay comentarios:

Publicar un comentario