viernes, 28 de mayo de 2010

LA CASERNA DE CARRABINERS A MORAIRA, PRINCIPIS DEL XX.

Els carrabiners eren un cos militar que es dedicava al control del contraban a les costes i la vigilància de fronteres. Les nostres costes sempre han estat un lloc idoni amb accessos difícils a la costa i l'abundància de menudes caletes, que van fer necessari que es dotara dels mitjos per impedir aquest tràfic de mercaderies. Ens trobem una costa plena de punts de vigilància que antigament estaven comunicats per sendes de muntanya que els carrabiners recorrien cada nit.
Les casernes centrals estaven als nuclis de població com Xàbia, Dénia o el Poble Nou de Benitatxell, però es completaven amb unes casernes d'entitat menor, però amb dotació permanent, com les de la Granadella o el Portitxol, i uns punts de vigilància com els que hi havia a la cala Llebeig.
Alguns d'aquells carrabiners van ser pobleros. Una mostra són les imatges de la caserna de Moraira on n'apareixen alguns. Les fotos són de la primera o segona dècada del s. XX, al voltant de 1910. (Imatges cedides per Toni Ferrer)


Davant, el xiquet de la dreta és el ti Paco Cervera; un poc més enrere, al cantó, està son pare amb la seua germana al braç; i a la mateixa altura, dos llocs més a l'esquerre, amb bigot i gorro, el besavi del Pego, Vicki.... Davant, a primera fila per l'esquerre, és el ti Pepe “Malia”(Amalia), iaio de la mestra Esther; al seu costat el ti Toni “l'Orellut” i, vestida de negre, la ti Dolores, mare de Joaquina.

Al centre assegut i amb una xiqueta al braç està el ti Blai, iaio dels Felips. La xiqueta deu ser Maria o la seua germana Isabel, mare de Teresa, Maria i Antonio “Felip”.

1 comentario: