martes, 24 de febrero de 2009

EL POBLE NOU DE BENITATXELL EN LA PREMSA DE FINALS DEL S.XIX I PRINCIPIS DEL S.XX

Al 1993 es publica el llibre "LA PREMSA A LA MARINA ALTA (1840-1990)" de Teresa Ballester, Antoni Espinós i Francisco Moreno. En la lectura d’aquest treball vaig observar que es feien algunes referències a fets ocorreguts al nostre poble. Així com també l'existència de col·laboradors i corresponsals de premsa compromesos en aquestes publicacions. El següent pas va ser buscar els articles en qüestió, que vaig trobar a l'Arxiu Municipal de Dénia.
En la primera entrega vos presente retalls de dos periòdics: “El Liberal”, publicat a Dénia entre 1897 i 1898; i “El Centinela”, publicat a Benissa entre 1901 i 1907?. Les dos publicacions són d'àmbit polític i estan relacionades amb el Partit Liberal Democràtic de La Marina. En “El Centinela” a més apareix un corresponsal del Poble Nou de Benitatxell, Gabriel Marqués, a més d'altres col·laboradors, amb publicacions assídues en els primers números.
La política és la política, ahí va una mostra:

“EL LIBERAL” Nº2 (19/09/1897). Ens presenta la directiva del comité del Partit Liberal al Poble Nou de Benitatxell.












“EL CENTINELA” Nº5 (1/09/1901). Artícle signat per Gabriel Marqués. Ens parla de la unió dels liberals per lluitar contra els cacics de la comarca.












“EL CENTINELA” Nº7 (14/09/1901). Artícle signat per Gabriel. Comença l'article amb una referència als paisatges del poble. Després es dedica a criticar els fets dels cacics conservadors locals i acaba amb una protesta pel fet que no hi arriba la correspondència, ens diu que el vianant que va a Xàbia no ha entregat el paquet de “El Centinela”.












“EL CENTINELA” Nº11 (12/10/1901). Artícle signat per “Fortaleza de Dios”. Fa referència a una publicació en “El Noticiero” d'Alacant, on sembla que els conservadors del poble critiquen les denúncies fetes pels liberals. Pensen els liberals que l'autor d'aquest article és Antonio Buigues, antic secretari conservador, al que tracta de borratxo. Antonio Buigues no apareix com a secretari del poble en “LA HISTORIA DEL POBLE NOU DE BENITACHELL” de V. García i J.B. Pedrós, potser estiguera poc temps o fora secretari del Partit Conservador, però no de l'Ajuntament.
Ens parla de l'exalcalde conservador i de Buigues i de com van desaparéixer entre 3.000 i 4.000 pessetes del pressupost per a “componer el camino de este pueblo a Jávea”.
Acaba amb una defensa d'un altre exalcalde, Gaspar Pastor “el Mago” (1892-1894 segons García i Pedrós) i del seu secretari, Antonio Marqués. Sembla que durant el manament d'aquest alcalde liberal es va edificar la casa abadia, es va reformar l'església i es va acabar el cementeri.













“EL CENTINELA” Nº13 (26/09/1901). Artícle signat per “El Clarinete”. L'autor critica als conservadors del poble i els culpa de les carències que sofreixen els veïns: sense enllumenat públic, sense llavadors i camins i carrers en mal estat. Fa una defensa de El Centinela i del seu propietari, el Sr. Cabrera.














“EL CENTINELA” Nº14 (2/11/1901). Artícle signat per “Clarinete”. En una carta al Sr. Francisco de A.Cabrera, propietari de la publicació, continua amb la crítica als conservadors. Fa referència a un mestre, en Pedro Navarro (mestre entre 1873-1878), que li va ensenyar el a,b,c a l'autor. Nega que els autors d'aquest escrit siguen Antonio (¿Marqués?) o Gabriel Marqués.












“EL CENTINELA” Nº1869 (15/03/1904). Artícle signat per Pascual. Ens parla de la visita al poble del Sr. Cabrera, propietari de El Centinela i membre del Partit Democrata Liberal. Felicita als demòcrates del poble i anomena que han anat a un local del “Circulo Liberal Democrático” que reb el nom de “El Amante del Pueblo”, obert des de principis d'any (1904), on el capità retirat En Inocencio Martín va parlar sobre la personalitat de Canalejas.