sábado, 8 de marzo de 2025

VICENTE IVARS, EL MESTRE, EN EL RECORD

 

Foto: La banda de música en Moraira


VICENTE IVARS, EL MESTRE, EN EL RECORD

Per Francesc Buïgues Bolufer


El dissabte 2 de desembre de 2023 es va celebrar al Poble Nou el dia de la festa major dels músics, Santa Cecília. L’acte va constar d’un concert i de l’homenatge al mestre Vicente Ivars i al músic Juanjo Garcia, que havien faltat en el darrer any. Gaudírem de bons moments musicals i alguns dels parlaments foren ben emotius, sempre és clar referits als primers setze anys de l’Agrupació Musical Santa Maria Magdalena en què don Vicente en va ser el director, però també al difícil inici en què el seu caràcter i la seua perseverança enllestiren el seu segon projecte musical al nostre poble. I ho dic perquè va faltar una referència important en l’acte, el seu primer projecte, aquell que va ser l’embrió de l’actual Agrupació Musical: la banda de cornetes i tambors Círculo Juvenil Padre Plácido, (1) que es va inaugurar i beneir en el mateix lloc on aquell moment es desenvolupava l’acte tot just 50 anys abans, el 26 de desembre de 1973.

De l’omissió potser ningú n’és responsable, ja que ha passat molt de temps i fins i tot els músics ara veterans encara no havien nascut, per això m’he decidit a escriure sobre aquells anys en què un grup d’adolescents i alguns xiquets del poble, quasi cinquanta, decidírem començar una experiència musical que va durar uns anys. Es tracta d’una època en la qual el poble encara no havia entrat en l’aurèola turística i un any, el 1973, en què l’empresa VAPF acabava de fer la primera carretera per a pujar al Puig de la Llorença i s’havien obert les séquies pel mig dels carrers per a instal·lar-hi el primer clavegueram i l’aigua potable.

Com es pot comprovar, era un altre poble, però ja en aquells moments l’alcalde, Miguel Català, animava els joves. Ens deia que començàvem fent una banda de cornetes i tambors, però que el més important era formar una banda de música, i ho afirmava convençut tot i que en aquells temps els recursos d’un ajuntament eren escassos i les subvencions també.

Estudiàvem solfeig als locals de baix de l’ajuntament i don Vicente venia tres dies per setmana a fer els assajos musicals: dimarts, dijous i dissabte. Cal pensar que per a un grup d’adolescents que tenia com a passatemps habitual jugar a indis i vaquers al pinaret de les capelles o a tirar-se pedres, aquell home tenia clar que la serietat, la disciplina i el fet de guanyar-se la confiança dels més majors era imprescindible per al projecte. I així ho va fer.

Quan no feia fred, el lloc dels assajos era al ras i amb poca llum, al pati gran de les escoles. La resta de l’any anàvem a les casetes de Francisco Pascual, la que tenia al Molí, on ara és l’aparcament de les escoles, o a la caseta de davant dels terrenys de la Trilladora. Mentre ens instruïa no somreia mai, sempre estava seriós, però quan finalitzava l’assaig proporcionava conversa i transmetia confiança. Don Vicente es va guanyar el respecte de tots i va ser el seu treball i la seua persistència la que va donar consistència a la nostra banda, per a la qual va deixar molts dels seus moments personals i familiars al llarg dels anys per a mantindre la il·lusió per un projecte musical. Després, cap a l’any 1980 o 1982, no ho recorde ben bé perquè ja feia temps que no vivia al poble, la banda de cornetes i tambors va desaparéixer, però no la il·lusió i les ganes de don Vicente i de l’alcalde Miguel Català de formar una banda de música.

Si tots els pobles tenien una banda de música, fins i tot pobles més menuts que el nostre, per què no n’havíem de tindre una nosaltres? Aquesta era la qüestió que circulava des de feia anys pel nostre poble i, al final, per les Festes de la Rosa de 1987 el somni es va fer realitat: l’Agrupació Musical Santa Maria Magdalena va nàixer i va començar a caminar, com no podia ser d’una altra manera, de la mà de Vicente Ivars, el Mestre de Benissa.

Francesc Buïgues Bolufer

El Poble Nou de Benitatxell, gener de 2024

(1) En el blog Històries i records al Poble Nou de Benitatxell, de Josep Antoni Vallés, trobareu els següents documents sobre la banda de cornetes i tambors:

· Vídeo de l’any 1975 incorporat al blog amb data 21-02-2015, segurament realitzat per Jaime Luis Esteve.

· Escrit propi amb fotografies dels components inicials de la banda, incorporat al blog amb data 01-02-2015.

· Vídeo de l’any 1973 incorporat al blog amb data 02-12-2013 realitzat per Jaime Luis


http://fotosantiguesbenitatxell.blogspot.com


No hay comentarios:

Publicar un comentario