viernes, 29 de enero de 2010

BOUS A LA GRANADELLA. VÍDEO DE 1970.

Com ja sabeu, Dénia és un poble on el vent no bufa massa a l'estiu. És una situació que els pobleros, acostumats al llebeig, no suportem amb facilitat. Nosaltres necessitem el nostre ventet per molt que puga molestar als forasters. Miguel Catalá, com bon poblero, es coneixedor de la frescoreta que disfrutem per les nits al Poble Nou de Benitatxell i també al barranc, la Granadella, on com sabeu passa la temporada estival.
A principis dels setanta, recent entrat Miguel Catalá a l'alcaldia del Poble Nou de Benitatxell, els alcaldes de la comarca es reunien a Dénia amb el governador d'Alacant. Em conta Miguel que el saló era un forn, quasi no podien respirar. Després de les presentacions, el governador va fer el seu discurs. Sembla que més llarg del que esperaven els assistents, que vestits per a l'ocasió, van suar la camisa com mai. Quan el governador va acabar la seua desesperant intervenció va demanar que els respectius alcaldes de la comarca feren les seues peticions. Si era necessari farien un altra reunió per poder atendre tot el món.
Miguel va alçar el braç i va ser el primer a intervindre. El governador el va convidar a fer la seua proposta. Primer es va queixar de la calor que estaven patint, una calor insuportable, i després va proposar continuar la sessió un altre dia però a la Granadella. En les condicions que estaven a Miguel no li va resultar difícil vendre la idea, que va ser aplaudida pels assistents. El governador, davant tal aclamació va acceptar la proposta.
Els diferents alcaldes de la comarca van començar a fer propostes: el d'Ondara es va oferir a portar unes vaquetes; el de Calp, gamba; i així tots els altres alcaldes també van fer els seus oferiments: la banda de música, el vi, la sangria... Uns dies més tard es reunien de nou amb el governador, però ara a la Granadella.
No em conta Miguel si van parlar de política o de propostes, el que si que van fer és una bona festa que ara encara es recorda.
A l'any 70 jo havia fet els quatre anyets i a penes si tenia un record que més bé semblava un somni d'aquella festa. També vaig anar a la cala aquest dia, però no m'he pogut trobar a les imatges. Aquest estiu, parlant amb Miguel, em va dir que hi havia un vídeo sobre aquest fet. La possibilitat de reviure allò que quasi havia oblidat em va entusiasmar. Ara ja ha arribat a les meues mans i vull compartir-lo amb tots vosaltres.
Van tenir la sort que a la cala ja estiuava, ja per aquells anys, una família de madrilenys que són ben coneguts per tot els pobleros: Luís, Charo i la seua filla Charito. Luís treballava per a la Radio-Televisió Espanyola i és un home amb una gran afició per aquest món de les imatges. En aquest cas no estava a la Granadella per motius de treball i va ser Javier, el germà de Charo, qui va fer la gravació amb una gravadora de 8 mm. Gràcies a ells podem ara disfrutar d'un moment molt viu de la nostra història recent.

Espere que s'animeu i si teniu gravacions de vídeo, super-8 o 8 mm., no dubteu en fer-me-les arribar.

Josep Antoni Vallés Llopis



L'arxiu és prou gran i pot tardar en baixar-se, però no era aconsellable llevar-li més qualitat, això no obstant ha perdut molt al pujar-lo a la xarxa. Si el descarregueu el podreu veure a major tamany. Paciència que val la pena.

José Antonio Vallés llopis
http://fotosantiguesbenitatxell.blogspot.com/

3 comentarios:

  1. Bon día, siento no atreverme a escribir en valenciano, aunque los que me conocéis sabéis bien que lo hablo. Este verano me tendrá que dar clase mi "sobrino" Ángel.

    Lo que no cuenta Jose Antonio en esta introducción tan bonita que ha hecho del vídeo, es que el toro se escapó montaña arriba, y estuvimos un par de días sin dormir, pensando que se nos iba a meter en las casas por la noche. Al final creo que lo recuperó el pastor. ¡pobre toro!.

    Besos a todos los amigos de Benitatxell.

    Charo (Charito) Ortiz.

    ResponderEliminar
  2. lo dels bous a estat molt be perque jo no sabia que els bous s´habien fet a la granadella alguna vegada

    ResponderEliminar
  3. Que divertido lo que cuentas en esta entrada. Me ha gustado mucho y el video también. Que gusto dar ver imágenes de momentos pasados, sobre todo cuando han sido tan felices como este. Un saludo.

    ResponderEliminar