viernes, 11 de diciembre de 2009

ELS CAMINS VEÏNALS A LA PREMSA DE FINALS DEL XIX I PRINCIPIS DEL XX.

A finals del XIX la manca d'una xarxa de vies de comunicació terrestre a la Marina Alta era evident. Entre els camins que es feien necessaris estava el que més tard va unir Dénia amb el Pla de Teulada, i que passava per Xàbia i el Poble Nou de Benitatxell.

“El Dianense” nº 16 (14-10-1888). En l'article “Denia y su distrito”
Fa una reflexió sobre la necessitat d'obrir alguns camins veïnals a la Marina per tal de comunicar Dénia amb els pobles del seu distrit: amb Xàbia i el Poble Nou per una banda ; amb Xaló, Lliber, Parcent i Alcanalí, per un altra; i també amb Orba i la Rectoria.



“El Centinela” (30-10-1903). En l'article “Caminos vecinales. Teulada a Denia”.
Ens parla d'una reunió el 27-09-1903 a Xàbia de pobles de la Marina. Dona dades sobre el camí en projecte que unirà Dénia amb el Pla de Teulada i dels beneficis que aquest fet reportarà als veins. Fa un repartiment dels metres que cada poble haurà de construir, al Poble Nou col·laborarà amb 1.750 metres del total del camí. Per acabar, compara les distàncies actuals amb aquelles que resultaran una vegada obert el camí. Si ho llegiu veureu que realment era necessari.



“Heraldo de Denia” nº 110 (14-06-1905). A l'apartat de “Noticias”.
En aquest article presenten una relació de la previsió de despeses en la construcció d'alguns camins veïnals a la província d'Alacant. Per al nostre camí en concret estan pressupostades 60.000 pts per als 12 Km entre el Pla de Teulada i Xàbia pel Poble Nou de Benitatxell, i 70.000 pts per als 10 km entre Xàbia i Dénia.



“El Liberal” nº 155 (1892). En “Crónica local y general”.
Una necessitat, també relacionada amb la manca de comunicació entre els pobles, era dotar de correu a cavall entre els pobles de la comarca. Parla de la creació d'un lloc de vianant entre Xàbia i el Poble Nou de Benitatxell, amb un sou de 150 pts.




José Antonio Vallés llopis
http://fotosantiguesbenitatxell.blogspot.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario