miércoles, 23 de septiembre de 2009

L'ESCALDÀ AL POBLE NOU DE BENITATXELL (ACTUALMENT)

Després d'aquesta parada estival obligada, no precisament per les vacances, vull començar amb un tema d'aquells que vaig utilitzar en les primeres entrades del bloc: l'elaboració de la pansa.
Aquella vegada vaig presentar uns vídeos gravats a Gata i amb gent de Gata, ara us porte unes fotos del poble i amb gent del poble. Espere que us agraden. ( Fotos cedides per Fco. Ferrer, el "Cartero").


El primer pas serà preparar el forn d'escaldar per què faça bullir la caldera.


Abans de començar l'escaldà s'ha de preparar l'aigua amb llexiu o sossa càustica. Amb aquests productes aconseguirem que la pell del raïm talle més facilment i s'accelere el procés de secat.






Ara, amb l'aigua bullint, és el moment en que introduirem el raïm durant un curt espai de temps d'uns 10 segons aproximadament.



En traure el raïm comprovarem si la pell s'ha tallat el suficient. Després ho extendrem damunt dels canyissos i escamparem bé el producte per què li arribe el sol adequadament.




En els dies següents haurem de traure la pansa al sol i girar-la fins que estiga seca. Per les nits la protegirem de la serena i haurem de tindre cura que la pluja no ens la faça malbé.




Actualment, al Poble Nou de Benitatxell, aquesta és una tasca que està en perill de desaparéixer. Sols unes poques famílies s'esforcen en mantenir les tradicions.


El descans, una part important en tot treball.



Encara que millor seria dir, festa familiar.

4 comentarios:

  1. Ja ni tan sols recordava aquestes fotos! Deuen ser de l'any noranta-tres, no?
    Com hem canviat... Però, encara seguim escaldant!

    ResponderEliminar
  2. Tu sabràs els anys que tenies, però segur que no estarà massa lluny.

    ResponderEliminar
  3. hola, stem recopilant material audiovisual per talde conservar la memoria de la cultura de la pansa i els riuraus. T'agrairia que et posares en contacte en mi per tal de pasarme copies d'aquestes fotos. charlifuster@hotmail.com
    riuraus.blogspot.com

    ResponderEliminar
  4. eixes fotos de quin any son?

    ResponderEliminar