jueves, 9 de julio de 2009

BOUS AL CARRER: ANYS 50 I 60

Els bous (vaquetes) al carrer són una tradició molt arrelada a les nostres terres. Al Poble Nou de Benitatxell l'evolució de la festa ha fet que canviara prou en els últims anys.
La ubicació per exemple no ha estat sempre la mateixa. Tots tenim com normal disfrutar de la festa a l'Avda. de València, però no fa massa les vaquetes corrien pel C/ Major i C/José Antonio. Si a més preguntem als més vells ens parlen d'altres llocs on s'han celebrat les corregudes: als Benitatxells o al Molí (on està el parquing de l'escola).
També han canviat els corrals per guardar les vaquetes. Si la memòria no en falla recorde que tancaven els animals en els corrals de cases deshabitades que estaven dins del corro (la casa dels llumeros al C/ José Antonio i també un altra casa a l'altra banda de carrer, potser la casa dels Pardet, però no ho recorde bé). Mes avant els van tancar al cantó de Bufón (C/Dénia).
Un canvi, també important per la seguretat, són les barreres. Ara són barreres ja muntades que es poden transportar d'un lloc a un altre a conveniència, abans estaven clavades a terra i nugades amb cordes. Les entrades eren espectaculars, quan els animals arribaven al corro els homes muntaven les barreres amb gran coordinació, uns subjectaven la biga mentre els altres la nugaven amb una rapidesa increïble.
Recorde una imatge que de segur no es repetirà més mai: les vaquetes combinades amb els coets borratxos a l'eixida del cinema. Eixiem de veure la pel·lícula directes al corro i quan les vaquetes ja corrien, a més si tenies la sort que eixa nit tocaven coets, l'emoció estava garantida.

Bous al C/ Major i C/ José Antonio.
Barrera de protecció a la porta de casa. Com podeu observar, feta de qualsevol manera, amb el que tenien.
Una imatge típica de les dos dones que miren els bous des del balcó de casa.

Sembla una foto de la festa dels bous presa al Molí, podeu observar el campanar de l'oratori al fons.

No hay comentarios:

Publicar un comentario